Åbent brev til borgmester Mikael Smed

Åbent brev til borgmester Mikael Smed

Ugebladet for Møn d. 23. September 2020
af Gun Winstén

Kære Borgmester, du kan ikke få armene ned af ren begejstring for forslaget om 500 nye huse i feriecenter ved Hjelm bugt. Min begejstring kan ligge et meget lille sted.

“Møn har en enestående natur”,siger du. Her er vi enige. Møen er et populært turiststed. Ja, det er det på grund af dens smukke natur og på grund af alle de frivillige tiltag såsom,Camønoen, Dark sky, Unesco biosfærområde. Vores smukke Stege by og fredelige omgivelser. Møen har et rigt udbud af små private tilbud om overnatnings muligheder. Dette kan man støtte udviklingen af.

Tror du at vandrere på Camønoen vil leje sig ind på et feriecenter ,der summer af larm nærmest i døgndrift.

Ønsker Møens befolkning øget turisme, hvor Møen bare er et ophold på vejen? Hvordan opfører man 500 feriehuse plus servicehuse på naturens præmisser? Hvordan bevarer man biosfære og Dark sky? Hvordan bevarer vi vores dyr, ugler, nattergale, tudser, frøer o.s.v .Kan de trives i den nye by med stærk trafik, larm og lys ? Hvor bliver det attraktive ved Møen af ? Hvordan skal disse små landeveje klare 500 ekstra biler hver vej pr. uge? Hvor meget grundvand skal vi søge efter for at dække ca. 2000 mennesker vandforbrug per uge? Hvordan laver man en bæredygtig spildevands udledning til et allerede overbelastet rensningsanlæg ?

Du skriver det vil medføre arbejdspladser både under opførelse og når det skal i drift.

Erfaring med nybyggeri i den størrelse er at det bliver udenlandske entreprenører, og udenlands arbejdskraft, dette er også erfaringen indenfor hotel og feriecenter branchen med hensyn til servicemedarbejdere.

Derfor er det tvivlsomt om dette vil give skattekroner til kommunen. Ofte oprettes der bare et datterselskab, der har hjemmeadresse i skattely.

Kære borgmester sænk dine begejstrede arme. Tænk på at Møn har en enestående natur og det skal vi værne om. Det er vores natur og befolkningens arrengement der kan tiltrække nye tilflytter, ikke masseturisme. Selvfølgelig skal der gøres plads til turismen, men alt med måde og i pagt med naturen.

De bedste hilsner

Gun Winstén

Mønbo entusiast igennem 20 år.