Er Vordingborg kommune i gang med at sælge Møn?

Er Vordingborg kommune i gang med at sælge Møn?

Ugebladet for Møn d. 2. September 2020
af Mads Kinch Jonassen

Noget kunne tyde på det. I hvert fald når man læser kommunens noget ukritiske støtte til opførelsen af en ferieby med hele 500 ferielejligheder, med plads til alle som vil ud og nyde Møns uspolerede natur. Der er bare noget der ikke rigtig stemmer når man nærlæser drømmen. For ja – det lyder som en dejlig drøm: ’Visionen bag Møns Klint Feriepark er at etablere et bæredygtigt ferieprojekt, der føjer sig ind i området omkring Hjelm Bugt. Alle fællesarealerne skal integreres med den kuperede natur og dermed appellere til et publikum, som sætter natur og bæredygtighed i højsædet.’ Og det forsætter: ’Møns Klint Feriepark ligger i et område, hvor alle naturværdierne er intakte.’ Men her burde alarmklokkerne ringe. Men ikke hos Vordingborg kommune. Hvordan skal de ca. 2000 gæster i de 500 ferielejligheder opleve den uspolerede natur? Det er lidt som at blæse og have mel i munden, det er ikke rigtig muligt.

Men man forstår godt borgmester Mikael Smed som flittigt citeres på projektets hjemmeside. Der er mange ting at forelske sig i, i salgsmaterialet fra Cliffs of Denmark. Hvem vil ikke gerne have et ’af de første DGNB-certificerede ferieparker herhjemme, som lever op til FN’s klimamålsætninger.’ Og så i sin egen kommune? Men fordi man har en ambition om at opnå dette, behøves det jo ikke at ende med det.

Prestigebyggerier har det med at have store drømme og visioner, og det skal de have! Men når økonomi, tidsplaner og andet kedeligt rammer, så skal der justeres og skæres til. Når først gravemaskinerne er gået i gang, er der ikke noget der kan rulles tilbage, så er det muligt at de prestigefyldte klimacertificeringer ikke helt kan opnås alligevel.

Og hvad har vi så? Måske 500 ret standardiserede ferielejligheder? Men dem er der ingen der starter med at sælge. Selskabet starter selvfølgelig med at sælge en drøm, og hvorfor ikke? Men vi skal være helt bevist om at de har en hensigt: At tjene penge, og det også fint. Men Vordingborg kommune har flere ting at tage hensyn til: F.eks. egne borgere og bevarelsen af naturen, ja og hele Møn. Og hvorfor er det så jeg ikke bare at glædes over de mange nye arbejdspladser, liv og glade gæster der kommer til øen for at nyde de dejlige omgivelser? Fordi jeg ikke rigtig tror på det. Som udgangspunkt er området lagt ud af kommunen med en ramme på opførelse af op til 200 ferielejligheder. Med Møns Klint Feriepark er dette antal lige pludselig blevet til 500 ferielejligheder. Hvis jeg skulle tilskrive Cliffs of Denmark en stor og real kærlighed til naturen, klimaet og den uspolerede natur i bakkerne ved Hjelm Bugt, så opførte man ikke 500 lejligheder, men måske nærmere 50. Alene ved opførelsen af 50 nye lejligheder ville man faktisk fordoble nærområdets feriehuse, når man tænker på det nærliggende sommerhusområde i Oddermosen med 48 sommerhuse. Og det er netop antallet på de 500 lejligheder, jeg mener at Vordingborg kommune har ladet sig forblænde af. Er det udsigten til den øgede han del og flere jobs der har gjort man slet ikke skeller til at drømmen ikke hænger sammen?

Det bliver ikke et bæredygtigt paradis på jord med fred og ro og i pagt med naturen. Det bliver et kæmpestort lejlighedskompleks midt i det de gerne vil sælge. Nemlig det uspolerede og naturskønne Møn, men man kan ikke begge dele.

Møn er Danmarks første UNESCO Biosfæreområde og Nordens første Dark Sky Community. Udpegningen fra UNESCO er ikke noget der skal tages for givet, når grundlaget for den er væk, er pladsen på listen også væk.

Bevares – Møns Klint kan nok godt klare ferieparadisets ca 2000 ugentlige gæster, men f.eks. Møns Dark Sky fænomen får gæster vist ikke meget glæde af. Medmindre der helt i pagt med naturen slukkes for lyset ved mørkets frembrud i samtlige 500 ferielejligheder.Det er ikke fordi jeg ikke vil dele Møn med andre. Her er masser af plads, og der er også plads til flere. Men det er lige præcis måden det gøres på her. Jeg tror ikke på glansbilledet.

Cliffs of Denmark har flotte ord og billeder på projektets hjemmeside. Her er rigeligt at forelske sig i, særligt for investorer der vil have en bid af kagen. Her fremhæves også deres dygtige PR partnere, og deres succes med at brande sig på grøn omstilling og gøre det til en go forretning. Vi skal vide de har kørt skytset i stilling.

Det peger igen i retning af at Cliffs of Denmark udmærket ved at har et projekt der har behov for al den grønne storytelling de kan få. Det er nemlig ikke helt indlysende hvordan de 500 ferielejligheder bliver en gave til Møn.

Så spørgsmålet er om Vordingborg kommune er så ivrige efter at sælge Møn, at de slet ikke ser at de dermed sælger hele grundlaget for hvorfor vi elsker Møn.