Feriepark og naturen i et regneark

Feriepark og naturen i et regneark

Hjelm bugt. Tænk, de vil opføre den i bæredygtige materialer! Ja, hvad havde man ellers tænkt sig i 2021

Ugebladet for Møn d. 18. November 2020
– Af Ole B. Ørsted

Sætter man 70 ferieboliger ind i et regneark, vil man hurtigt opdage, at tallet 700 giver en langt bedre forretning på bundlinien. Men kan man også bare taste naturen, nattemørket, trafikken og øvrig logistik ind på samme måde, og så bare gange med 10?

Tager vi trafikken først, fik mange en lille forsmag på dette i Covid-19 sommeren, ikke mindst de mange pendlere fra Østmøn og Stege, der blev ganske forsinket til og fra arbejde, da Kostervej i perioder var en flere kilometer lang kø. Lidt af samme prøvelse som vi kender fra de nok så succesfulde Tirsdagsmarkeder, men så bare vent til krydstogtskibene lægger til i Klintholm om føje år.

I mange år har Møn bl.a. markedsført sig med ”lyden af stilhed” og de senere år nu som guld-certificeret Dark Sky Park & Community, og vores unikke biosfære er minsandten også med på UNESCOs liste, efter en utrættelig indsats fra et væld af frivillige, så hvad mere kan vi forlange?

For år tilbage var jeg med i Vestmøn Lokalråd, og blev her bl.a. bekendt med nogle ganske visionære fremskrivninger af befolkningstilvækst, arbejdspladser m.v. udarbejdet af Vordingborg kommune. Hvis disse tal havde holdt stik her i 2020, ville vi allerede nu være tæt på mætningspunktet. Som andre også har givet udtryk for, kan Møn sikkert bære noget mere turisme og ferieboliger fordelt over hele øen, men det er jo ikke det samme som en feriefabrik med 2000+ beboere, for så bliver både ”lyden af stilhed”, biosfære- og DarkSky konceptet da hurtigt hældt ud med badevandet, og så er der jo ikke længere noget at sælge til de pengestærke turister. Er det takken for hjælpen, så Vordingborg kommune kan brøste sig af sin unikke status, i vendinger jeg ind imellem vil kalde for ”tæt på sandheden.”

NIRAS står for udarbejdelse af VVM-rapport m.v. og deres tidl. direktør Karol Marcinkowski, har netop haft et indlæg her i avisen om belysningen, desværre med en talfejl, men der står ingen steder, at det er ”sponsoreret indhold.” Er der nogle habilitetsproblemer her?

Kommunen er tilsyneladende vildt begejstret, ligesom Handelstandsforeningen og andre der kun har vækst og profit i hovedet, og i seneste helsides annonce virker det jo næsten som besluttet? Når jeg læser om Ferieparken i både annoncer og på den flotte hjemmeside med de mange indslag, bliver jeg helt rørstrømsk. Tænk, de vil opføre den i bæredygtige materialer! Ja, hvad havde man ellers tænkt sig i 2021: At opføre den i stål, glas og beton efter en tegnetrekant, som præger alt for meget dansk byggeri? Men nu indebærer projektet jo et væld af arbejdspladser! Er det til rengøring og service? De fleste medarbejdere jeg støder på i den kategori her på øen, taler et sprog jeg desværre ikke lige forstår, og i hele præsentationen er der brugt flere akademiske superlativer end der står i den danske ordbog.

God fornøjelse.