Vedr. høringssvar fra Handelsstandsforeningen

Vedr. høringssvar fra Handelsstandsforeningen

Udebladet for Møn d. 4. November 2020
af Ingemar Gustafson

Det forekommer mig, at de ’positive øjne’ egentlig er et par naive øjne.

Den lokale arbejdskraft skal man nok kigge langt efter. Hvis projektet skal være klar til tiden og for en rimelig penge, så kommer al arbejdskraft sikkert udefra, dvs fra Polen, Litauen m.v. Det er ikke dårlige håndværkere, der kommer derfra, men de er jo ikke så lokale.

Hensynet til Dark Sky og Biosfæren kan man nok også glemme, de vil jo aldrig overleve et projekt på 5 – 700 huse.

En anden ting er håbet om at sådan en ’ferieby’ vil medføre store fordele for forretningerne i Stege. Det er nok kun en usikker forhåbning. Man må indse, at langt de fleste, som vil leje et hus i feriebyen kommer fra Tyskland. Og de kommer med bilen fyldt op med mad og drikke. Det er jo ingen hemmelighed at netop Danmark har de dyreste priser på mad i hele EU. Og hvis man mangler noget, er der jo en butik i feriebyen. Som også skal have en restaurant.

At dem, der bebor feriebyen skulle være særligt interesserede i at handle tøj, sko, sportsartikler og alt andet, som man kan købe i Steges forretninger, virker for mig meget lidt sandsynligt.

Ja, men Cliffs of Denmark siger jo at de kommer til at ansætte omkring 1000 personer, der skal stå for driften! Måske kan de bidrage med noget til Stege? For det første kommer det ikke til at blive 1000 og for det andet kommer de til at være så lavtlønnede, at de vil opholde sig i feriebyen langt største delen af deres ansættelsestid. De kommer jo heller ikke til at være lokale folk, men folk fra lande som har helt andre lønniveauer end i Danmark.

Hvad kan man så lave i stedet for? Det er jo mange ting. En del lokale og andre der trænger til statslig indblanding. Hvis man har behov for flere overnatningsmuligheder er flere B&B jo oplagt. Andre mindre løsninger findes sikkert også, måske i forbindelse med Præstekilde. På den samme måde, kan man jo fundere over hvorfor alle tidligere forsøg, så som hotel Stege Bugt og Kongens Ø gik fallit. Og hvorfor Hotel Præstekilde ikke er blevet den mega-succes som det kunne være blevet.

Der findes to ting mere: Det bedste er selvfølgelig at lokke flere fastboende, hvilket er en svær opgave. I Sverige, hvor jeg kommer fra, ville kommunen have prøvet at få staten til at lokalisere en statslig virksomhed til kommunen, eller i bedste fald til Møn. For eksempel et lille embedsværk eller sådan noget.

Derudover skulle staten tillade, at udenlandske statsborgere kan købe fast ejendom. Jeg kender alle argumenterne imod dette, men det forekommer mig faktisk bedre end at tomme huse bare står og falder sammen. Det er en ting som virkelig kan sætte lidt skub i Stege. Lokale håndværkere, tømmerhandelen m.v. kan øge sin kundekreds betydeligt, til gavn både for dem og resten af samfundet. Og hvis man har købt et gammelt hus og sat det i stand, vil man nok være der mere end en uge om året. Så køber man ind i SuperBrugsen, Vinhandelen m.v. og skaber vækst i byen. Hvilket en gigantisk ferieby med lavtlønnede udenlandske arbejder og med hele den eventuelle gevinst sendt videre til Monaco ikke gør.